Forma1

Hiába döntött rekordokat, még várnia kell a királykategóriára

Hiába nyerte meg komoly fölénnyel a GP2-es bajnokságot és hiába döntött rekordokat a sorozatban, Stoffel Vandoorne 2016-ban még nem mutatkozhat be a királykategóriában.

 

Hosszú ideje Vandoorne-t tartják a jövő egyik legnagyobb ígéretének, az elmúlt években ugyanis több komoly nevelőszériában is bizonyította rátermettségét. A GP2-ben például már két versenyhétvégével (azaz négy futammal) a szezon vége előtt elhódította a bajnoki címet, miközben számos fontos rekordot is megdöntött a szériában. Nála több győzelmet és rajtelsőséget például senki sem szerzett még a GP2-ben, noha Vandoorne mindössze két évet töltött a sorozatban.

„Mindig nagy a nyomás! Miután tavaly második lettem (a bajnokságban), tudtam, hogy idén nyernem kell, viszont úgy érzem, jól kezeltem ezt a helyzetet” – mondta, amikor a 2015-ös szezonról kérdezték. „Szinte minden rekordot megdöntöttem a GP2-ben, ami jól mutatja, mennyire erős szezonom volt” – tette hozzá a huszonhárom éves sportember, aki meggyőző teljesítménye ellenére továbbra sem kapott lehetőséget a királykategóriában.
Jövőre, amellett hogy a McLaren-Honda hivatalos teszt- és tartalékversenyzője lesz, Vandoorne minden valószínűég szerint a japán Super Formulában bizonyíthat a Honda-erőforrásokat használó Dandelion-istállónál, 2017-tel kapcsolatban pedig egyértelműek a céljai. „A naptár csak néhol ütközik a Forma-1-es menetrenddel, szóval a kettőt párhuzamosan is csinálhatom. Jövőre nincs F1-es ülésem, de remélem 2017-ben már lesz. Mindent megtettem érte, amit csak kértek és a folytatásban is ezért dolgozom majd, de ebben a sportban semmire sincs garancia” – magyarázta.
Vandoorne-nak tehát tovább kell várnia a nagy lehetőségre, noha sokak szerint egyértelmű, hogy már most helye lenne a királykategóriában. Így látja ezt Roberto Merhi is, aki 2015-ben a Manor versenyzőjeként már belekóstolhatott a Forma-1-be. „Eléggé frusztráló, amikor látod, hogy az olyan versenyzők, mint Vandoorne nem rendelkeznek Forma-1-es üléssel. Sok tehetséges versenyző van, egyesek simán megütik néhány Forma-1-es versenyző szintjét, sőt túl is szárnyalják azt, mégsem kapnak lehetőséget arra, hogy a nagydíjakon vezessenek” – nyilatkozta az F1i-nek.
„Azt hiszem, én roppant szerencsés voltam, hogy idén versenyezhettem, mégpedig komolyabb költségvetés nélkül. Őszintén mondom, nagyon büszke vagyok erre és természetesen köszönettel tartozom azoknak, akik hozzásegítettek ehhez a lehetőséghez, elvégre nagyon nehéz bekerülni a mezőnybe az említett költségvetés nélkül” – emelte ki a spanyol, aki egy korábbi interjú során elmondta, jelenleg meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy 2016-ban is a Forma-1 mezőnyét fogja erősíteni, a körforgásból azonban nem akar kikerülni: szívesen lenne tehát tesztpilóta is.
Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Népszerü cikkek

To Top