Forma1

F1: kivonulással fenyeget a Ferrari

A Ferrari kivonulással, Bernie Ecclestone és az FIA az alternatív motorral fenyeget, vajon jut-e tapodtat is előrébb eközben a problémák mocsarában tespedő Formula-1?

Az FIA megoldást próbált találni a túl magas költségek problémájára, ám a Ferrari megvétózta a motorokra vonatkozó költségsapka ötletét. A szövetség elnöke, Jean Todt és Bernie Ecclestone erre előállt az alternatív motor elképzelésével – ám a gyártók erre is nemet mondtak, s jelezték, akkor inkább saját, számukra is elfogadható megoldásokat keresnek. A szövetség azonban ezúttal nem hagyja átverni magát: jelezte, a következő év elején konkrét terveket vár a motorgyártóktól.

A Motorsport forrásaitól megtudta, jelenleg három fő területről egyeztetnek. Az elsőt az erőforrások élettartamának meghosszabbítása jelenti. 2015-ben összesen négy erőforrás használatát engedélyezték büntetlenül a szabályok, ám a négy gyártóból egyedül a Mercedes mondhatta el magáról, hogy valamennyi autójával e határon belül tudott maradni. Most fölvetődött, hogy az új szabályok szerint már csak három hajtóegységet lehessen bevetni. Ez rövid távon komoly problémákat okozhat (emlékeztetőül: Fernando Alonso 12 motort használt 2015-ben), ám hosszabb távon a résztvevők szerint jelentős költségcsökkentéshez vezetne.

A második területet az erőforrás bizonyos részeinek a befagyasztása jelentené – azaz tovább korlátoznák a fejlesztéseket. Ez szerintük azért lenne ésszerű, mert ha már kellően kiforrta magát az új technológia, fölösleges lenne költeni bizonyos részegységek fejlesztésére. (A tervek szerint e változások csak 2018-tól lépnének életbe, azaz a mostani formula ötödik évében.)

A harmadik javaslat részegységek standardizálása lenne. Fölvetődött, hogy egyetlen beszállító biztosítsa például a hő- és kinetikusenergia-visszanyerő rendszert, de a csapatoknak továbbra is lehessen szabadon gazdálkodniuk az elektromos energiával.

A hírek szerint a Mercedes, a Ferrari és a Renault emellett abba is belement volna, hogy teljes egészében vessék el a hőenergia-visszanyerő rendszer (MGU-H) használatát, ám a Honda jelezte, ők főként ezen technológia miatt tértek vissza a kategóriába, a tiltással szerepvállalásuk is értelmét veszítené.

Más kérdés persze, hogy a fenti kompromisszumos javaslatok sem feltétlenül tűnnek kedvezőnek számukra. Fernando Alonso az idei évet 12, Jenson Button 11 Honda-motor felhasználásával teljesítette, előbbi bajnok pedig számos alkalommal panaszkodott arra, milyen szűk a mozgásterük a fejlesztések terén, s mennyire ésszerűtlennek tartja a motorcserékért járó büntetés rendszerét. És erre nem úgy tűnik, hogy a fenti három pont bármelyike is megoldást kínálna.

Előrébb visznek-e az érdekharcok?A szükség persze törvényt bont. Miközben az FIA és Ecclestone az alternatív motorral fenyeget, a gyártók semmi esetre sem kívánnának megválni a mostani hibrid formulától. Ezt Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke hétfőn nyomatékosította is. „Azok után, hogy mindent megtettünk a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, most elég durván hangzik, hogy vissza akarják hozni a normál motorokat egy kevésbé összetett hibrid rendszerrel. Ez egy visszalépés lenne” – magyarázta.

Niki Lauda nyilatkozatából pedig kiderült, hogy a Mercedes is ezen az állásponton van. „Az alternatív motor a sportág halálát okozná. Nem lehet, hogy Bernie épít egy motort, aztán odaadja Helmutnak (Marko, a Red Bull tanácsadója – a szerk.), hogy építsék a Red Bull-autókba, és győzzenek le vele minket. Ez egyszerű manipuláció! Minden sportág, amely ilyesmit enged, halott” – nyilatkozta a Servus TV-nek.

Az általa megnevezett Marko ugyanezen műsorban viszont rámutatott, a jelenlegi helyzet is tarthatatlan, mivel a fenti ötletekről is tárgyaló felek egyszerűen döntésképtelenek. „A Forma–1 vonzereje, és maga a sportág is veszélyben van, mert az olyan testületek, mint a Stratégiai Csoport, mindig csak vitáznak, és soha nem jutnak el a tényekig” – fogalmazott Marko. Majd kiemelte, irreálisan drágák a mostani erőforrások. „A Honda 35 millió eurót kért tőlünk évente” – árulta el, hozzátéve, hogy egy alternatív erőforrás jelentős változást hozna. „Ezeknél a fejlesztés úgy öt-hatmillióba kerülne, a csapatoknak pedig hat-nyolcmilliót kéne fizetniük érte. Ez nagyjából a harmada lenne a mostani motoráraknak.”

A Ferrari a kivonulással fenyeget

Az alternatív motor ötletét továbbra sem söpörték le az asztalról. Az FIA január 15-éig adott határidőt a gyártóknak arra, hogy jobb elképzelésekkel álljanak elő. Ezt követően a szövetség mérlegelni fogja javaslataikat, s még mindig dönthet úgy, hogy azok helyett továbbra is saját útját járja. A Motorsport Világtanács nemrég erre külön felhatalmazást is adott Ecclestone-nak és Jean Todt elnöknek.

Marchionne azonban hétfői sajtótájékoztatóján azt is jelezte, a Ferrari nem fogja eltűrni, hogy neki nem tetsző szabályokat hozzanak a királykategóriában: máris megfenyegette a sportágat csapata kivonulásával. „A Ferrari más módon is kifejezheti a versenyzés és győzelem iránti vágyát. Nagy kár lenne, ha távoznánk, de a Ferrarit nem lehet sarokba szorítani és térdre kényszeríteni” – fenyegetőzött. „Mi, a Renault és a Mercedes is egy véleményen vagyunk. Elköltöttünk több százmillió eurót, szóval nem szabad félvállról venni ezt a döntést. Mi azért versenyzünk, hogy bizonyítsuk, mire vagyunk képesek az erőforrásainkkal. Ha aláaknázza ezt az előnyünket, nincs értelme versenyeznünk. Ha a Forma–1-et olyanná tesszük, mint amilyen a NASCAR, nem lesz értelme a pályán nyert tapasztalatoknak, aminek az autógyártásra is hatása lehet. Értjük a kisebb csapatok problémáját, de ezt a FOM-nak kell megoldania, nem a Ferrarinak.”

Fenyegetőzésből és egymásra mutogatásból tehát a frontvonal egyik oldalán sincs hiány. Már csak az nem látszik, elmozdul-e bármerre is a jelenlegi, egyre aggasztóbbnak tűnő helyzet…

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Népszerü cikkek

To Top